martes, 4 de mayo de 2010

Núvols de cendra volcànica

Mentre aquí a Catalunya estem sota els efectes d'un temporal (del qual ja en faré un balanç) que ens deixa moltes pluges, vent, fred i neu, a Islàndia un nou núvol de cendra volcànica amenaça un altre cop l'activitat aèrea de mitja Europa.

Aquest matí, he escoltat per la ràdio, que els aeroports islandesos, havien tornat a tancar a causa d'un nou núvol de cendra del volcà Eyjafiallajökull. I que no es descartava que pogués afectar també en les próximes hores a part de l'europa oriental, com ja va passar fa unes setmanes.
Pero, quins son els perills de fer volar un avió a través d'un núvol d'aquestes característiques?
  • La cendra pot tenir partícules cristalines i roques, a més d'àcid clorhídric i sulfúric. Això produeix un important efecte abrasiu que pot afectar a superfícies i introduïr-se als motors.
  • Les roques que es troben en les cendres poden xocar a gran velocitat contra l'avió i provocar danys interns als reactors del motor.
  • Tant les roques pulveritzades com l'abrasió poden afectar als aparells aeronàutics i electrònics.
  • I per descomptat, la visibilitat es veu reduïda, tot i que no es el problema més greu de tots.
A continuació us deixo un enllaç on explica exactament això amb una animació: Por qué no se puede volar entre una nube de ceniza volcanica

I per últim, poso un video que es una recreació del cel europeu amb el tancament dels aeroports de bona part d'Europa i la progressiva recuperació del trànsit aeri. Crida l'atenció els problemes que pot arribar a causar un volcà que es troba en una punta del continent, que fa restringir per complert els viatges en avió. Pero deixant de banda el volcà, també sobta en els últims minuts, un cop es recupera la normalitat, la intensitat dels fluxes aeris i la gran quantitat d'entrades i sortides als principals aeroports europeus.

Airspace Rebooted from ItoWorld on Vimeo.

lunes, 8 de marzo de 2010

Temporal de Neu

S'han complert tots els pronóstics de l'última setmana. Ens ho podíem creure més o menys, pero el cas es que tal i com es va anunciar definitivament ahir, estem sota els efectes d'un temporal de neu, vent i pluja (als poquets llocs on no hi neva, ja que els flocs han arribat fins i tot al centre de la ciutat de Barcelona).

Això encara no s'ha acabat. De fet si fem cas dels mapes, aquesta tarda la nevada s'ha d'intensificar. I des de fa una bona estona a Vilanova del Cami está caient la neu amb moltes ganes!
De moment i a la espera del que passi durant les próximes hores, us deixo amb algunes fotografies.

Gairebé 15 cm de neu, pero continua acumulant-se a un bon ritme. Sens dubte aquesta serà una d'aquelles nevades que es recordaràn.

La situació podría mantenir-se tota la tarda i tota la nit, moment en el que les nevades deixaran pas a gelades molt fortes causades per un important descens de la temperatura. O sigui que precaució amb la neu, que pot ser tan maca com perillosa.

viernes, 26 de febrero de 2010

Ciclogènesis explosiva o bomba meteorològica "Xynthia"

En les últimes hores, s'està parlant molt de ciclogènesis explosiva a les noticies i a les informacions meteorològiques. Pero, que es aquesta paraula que no sona pas gaire bé?

Ciclogènesis, vol dir creació d'un cicló (depressió, borrasca... si ens referim a latituds mitjanes o extratopicals). Els ciclons son sistemes de baixes pressions on el vent gira en el sentit contrari a les agulles del rellotge (si es tracta de l'hemisferi nord. A l'hemisferi sud giraria al revés).

Una ciclogènesis explosiva, es quan el seu "naixement" es produeix molt ràpidament i d'una manera molt intensa. Es converteix així, en una depressió molt violenta en qüestió de molt poques hores. Aquestes depressions, també es coneixen amb el nom de "bomba" meteorològica.

Més informació a Meteored.com

Una depressió d'aquestes característiques, es formará en les próximes hores profunditzant-se molt ràpidament.

Segons el que indiquen els models, entrarà per el nord oest de la península demà al matí i es desplaçarà cap al nord est, es a dir cap a frança. De manera que les zones més afectades seràn tota la zona del Cantàbric (Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc), amb vents que superaràn de ben segur els 120 km/h. i segurament també zones de la meitat nord de la Penínsua, exceptuant el Mediterrani on a la tarda si que s'esperen vents entre moderats i forts (sobretot al Pirineu), que seràn entre 70-100 km/h. Això si, el component sud d'aquests farà que les temperatures siguin encara una miqueta més altes, fent que l'ambient sigui més suau.

Fa relativament poc temps ja vam patir el efectes d'una bomba meteorològica, us enrecordeu? efectivament va ser el 24 de gener del passat 2009. En aquella ocasió va afectar sobretot Catalunya on juntament amb l'extrem sud de França, va ser especialment dur.

Haurem de seguir la situació a veure com es comportarà finalment. Pero davant de casos així, l'únic que es pot fer es tenir precaució.


EDITAT: Aquesta ciclogènesis ya te nom: "Xynthia"

lunes, 15 de febrero de 2010

Setmana de pluges i amb una lenta però progressiva normalització de les temperatures

Després de varis díes amb un fred glaçial, sembla que aquesta setmana es normalitzará la temperatura amb uns valors propis d'hivern pero sense arribar a fer tant de fred. Avui però, les temperatures continuarán sent força baixes i no serà fins a partir de demà que es començarà a notar el canvi.

D'altra banda, un centre de baixes pressions ens afectará aquesta setmana, portant-nos un augment de la nuvolositat per als próxims dies i que es començará a notar a partir d'aquesta tarda i des de les terres de l'Ebre, cap al nord.

La pluja també fará acte de presència des d'aquesta mateixa tarda per les comarques de tarragona primer, i al llarg de la nit s'extendrán cap al nord afectant prácticament tot el territori català. La cota de neu serà próxima als 200-300 metres, ja que encara tindrem una massa d'arie molt molt freda a 5500 metres d'alçada, però anirà pujant al llarg del vespre i nit, de manera que demà, la cota ja es situarà al voltant dels 1000 metres.

Aquesta situació es mantindrà almenys fins divendres. Així que com a bona noticia es que sembla que d'aigua no ens en faltarà, almenys de moment, i que a partir de demà no passarem tant tant fred!

domingo, 14 de febrero de 2010

Index de fredor

Fa un temps, vaig parlar en aquest blog sobre la xafogor i com podríem calcular la temperatura de sensació a l'estiu quan fa tanta calor i la humitat es molt alta.
Avui, us deixo un quadre per tal de calcular l'index de fredor. I es que ja sabem que dies quan tenim un fort vent, fan que la temperatura de sensació sigui molt més baixa de la real.
Així, aquest quadre posa en relació la temperatura en graus centígrads i la velocitat del vent en Km/h. i n'obtenim l'Index de fredor. Es tracta d'un sistema emprat als EE.UU per donar la temperatura.

Per exemple:
(Estació Meteorològica Automàtica d'Odena)

Dijous, 11 de febrer de 2010:
Temperatura màxima: 3.7 (mirem a 4ºC de temperatura)
Ratxa màxima del vent: 63.36 km/h (agafant els 64 km/h)
Index de fredor: -13ºC

Informació a Meteosort.com

sábado, 13 de febrero de 2010

Avui podríem tenir alguna sorpresa...

Atenció perque el Servei Meteorològic de Catalunya ha posat dos avisos de situació meteorològica de risc per al dia d'avui.
El primer es per l'onada de fred, que sembla mentida pero avui s'accentúa una mica més, fins al punt d'arribar a una temperatura mínima inferior als -10ºC a l'interior de Catalunya i per sota dels 0ºC al litoral.
D'altra banda, també tenim una possibilitat que es produeixin alguns ruixats al litoral central i també en algun punt de l'interior, que de ben segur serán en forma de neu. Pero no s'esperen quantitats gaire importants, encara que suficients per enblancinar una mica el paisatge: fins a 1cm al litoral i 5 cm com a molt a les comarques de l'interior. No será un fet general, sinó que es tractará de precipitacions disperses i puntuals.
Alerta per la possibilitat de nevades:

Per últim, només em queda desitjar-vos que passeu una bona nit de carnaval i que la vostra disfressa abrigui força. Sinó, a ballar per fer passar el fred!

jueves, 11 de febrero de 2010

FRED!!!

Una nova onada de fred se'ns a tirat a sobre. Una massa d'aire provinent gairebé des del mateix pol nord, ha arribat avui fins a la Península i amb l'intenció de quedar-s'hi uns dies. Les temperatures serán extremadament baixes, per sota dels 0ºC en gairebé tot Catalunya tret del litoral català on no seràn més altes de 5ºC.

A 1.500 metres d'alçada s'harribarà a temperatures inferiors de -14ºC.

Pero la proximitat de les isòbares, indica els forts vents ja s'han notat en el dia d'avui: A algunes zones del Pirineu i del Cap de Creus, s'han superat els 100km/hora.

Mentre es mantingui el vent però, les temperatures no baixarán gaire més, encara que la sensació térmica serà de tenir molt més fred del que realment fa. Pero un cop el vent perdi força el mercuri del termòmetre caurà en picat.

Per últim, destacar que a les sis de la tarda, ja havíem arribat als 0ºC a Vilanova del Camí. Pero des de llavors, la temperatura no ha oscil·lat gaire.

lunes, 11 de enero de 2010

Una imatge curiosa i per al record

Tot i que no he donat gaires señals de vida per aquí, de ben segur que tothom está ben enterat de l'onada de fred que acabem de passar i que ha deixat moltes nevades importants no només a la Península Ibèrica, sino també a bona part d'Europa i temperatures per sota dels 0 grau centígrads han estat habituals tots aquests díes.
Pero aquest temporal, ens ha deixat unes imatges ben curioses. La primera es de la Península Ibérica gairebé blanca pero no per els núvols, sinó per la neu!

La imatge que ve a continuació, es un "zoom" al quadrant nord-est de la Península. On veiem l'interior de Catalunya ven blanc per la neu, així com l'interior de la Comunitat Valenciana, sud d'Aragó i tota la part alta de la Conca del riu Ebre i País Basc: Soria, Logroño, Vitoria, Bilbao... Es realment impresionant la generalitzaicó de les nevades en llocs poc habituals!

I per últim us deixo amb una imatge que no es de la Península Ibérica, pero sens dubte impresiona, ja que es tracta d'una imatge satèlit del Regne Unit completament cobert de neu, de punta a punta (de nord a sud i d'est a oest)!

Visitas

Modified by Blogger Tutorial

Y el cielo, ¿qué dice? ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com

TOP