viernes, 26 de febrero de 2010

Ciclogènesis explosiva o bomba meteorològica "Xynthia"

En les últimes hores, s'està parlant molt de ciclogènesis explosiva a les noticies i a les informacions meteorològiques. Pero, que es aquesta paraula que no sona pas gaire bé?

Ciclogènesis, vol dir creació d'un cicló (depressió, borrasca... si ens referim a latituds mitjanes o extratopicals). Els ciclons son sistemes de baixes pressions on el vent gira en el sentit contrari a les agulles del rellotge (si es tracta de l'hemisferi nord. A l'hemisferi sud giraria al revés).

Una ciclogènesis explosiva, es quan el seu "naixement" es produeix molt ràpidament i d'una manera molt intensa. Es converteix així, en una depressió molt violenta en qüestió de molt poques hores. Aquestes depressions, també es coneixen amb el nom de "bomba" meteorològica.

Més informació a Meteored.com

Una depressió d'aquestes característiques, es formará en les próximes hores profunditzant-se molt ràpidament.

Segons el que indiquen els models, entrarà per el nord oest de la península demà al matí i es desplaçarà cap al nord est, es a dir cap a frança. De manera que les zones més afectades seràn tota la zona del Cantàbric (Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc), amb vents que superaràn de ben segur els 120 km/h. i segurament també zones de la meitat nord de la Penínsua, exceptuant el Mediterrani on a la tarda si que s'esperen vents entre moderats i forts (sobretot al Pirineu), que seràn entre 70-100 km/h. Això si, el component sud d'aquests farà que les temperatures siguin encara una miqueta més altes, fent que l'ambient sigui més suau.

Fa relativament poc temps ja vam patir el efectes d'una bomba meteorològica, us enrecordeu? efectivament va ser el 24 de gener del passat 2009. En aquella ocasió va afectar sobretot Catalunya on juntament amb l'extrem sud de França, va ser especialment dur.

Haurem de seguir la situació a veure com es comportarà finalment. Pero davant de casos així, l'únic que es pot fer es tenir precaució.


EDITAT: Aquesta ciclogènesis ya te nom: "Xynthia"

0 comentarios:

Visitas

Modified by Blogger Tutorial

Y el cielo, ¿qué dice? ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com

TOP